28. 11. 2023

Zlaté góly Sparty: pálily legendy i mladík

1990 - Jaromír Kverka (4. finále, Sparta - Trenčín 7:1)

Prvního zlatého gólu jsme se dočkali v revolučním ročníku 1989/1990, který jsme po tehdy 44kolové základní části zakončili na čtvrtém místě. Na úspěšné čtvrtfinále s Vítkovicemi, které jsme porazili 2:0 na zápasy, navázala série s Kladnem. Tuhá bitva, kterou rozhodlo až páté utkání, jsme nakonec oslavili postupem do finále, kde nás čekal třetím tým základní části z Trenčína.

Dva roky po domácím zklamání proti Košicím jsme do série vstoupili dvěma výhrami venku, a přestože jsme třetí duel neskórovali a padli 0:2, titul nakonec zůstal v Praze. Gól Jaromíra Kverky ve druhé třetině upravil skóre na 2:1, přičemž ještě nikdo netušil, že bude vítězný. Sparťané nastříleli ještě pět branek a po drtivé výhře 7:1 jsme slavili první titul po dlouhých 36 letech. První zlatý střelec byl ještě u titulu o tři roky později, následně působil i v Karlových Varech a zahraničí, načež v roce 2005 ukončil ve Švédsku kariéru.

1993 - Jiří Zelenka (4. finále, Vítkovice - Sparta 4:5)

V poslední československé sezoně jsme jakožto druhý tým základní části patřili mezi favority. Po skalpu Zlína a pětizápasové tuhé sérii proti Trenčínu jsme postoupili do finále, kde nás čekaly nažhavené Vítkovice. Z Prahy se série stěhovala za vyrovnaného stavu, jenže pak přišla sobotní výhra 5:4, na kterou jsme stejným výsledkem navázali o den později. Nejprve jsme smazali dvougólové manko, načež Luboš Pázler devět minut před koncem dokonal obrat a domácí definitivně zlomil pátým gólem Jiří Zelenka. Jelikož domácí v poslední minutě snížili, byl právě jeho gól ze samostatného úniku vítězný.

Legendární kanonýr tak mohl s parťáky slavit, leč jak psala média "ke štěstí chybělo jen šampaňské", jelikož nikdo z vedení zřejmě z pověrčivosti žádné nenachystal a sparťané si museli vystačit s kyselkou a rumem. "Celou sérii jsme hráli velmi dobře. Obhájit titul bude těžší, ale nyní si užíváme slastného pocitu vítězství," hodnotil tehdy rozdílový střelec. Měl pravdu, titul neobhájil, přesto v našem dresu slavil ještě třikrát a kariéru ukončil jako jeden z nejlepších střelců sparťanské historie.

2000 - David Výborný (3. finále, Vsetín - Sparta 0:1)

Suverénní jízda sezonou 1999/2000 neměla jediný zádrhel, jelikož jsme na první místo po základní části navázali také v play-off, kde jsme přes Pardubice a Litvínov dokráčeli do finále bez jediného zaváhání. Parádní hokejové bitvy proti Vsetínu nakonec vyzněly v náš prospěch, proto jme si na Moravu odvezli dvě vítězství. Už ve třetím utkání se pak ve třetí třetině prosadil jeden z největších talentů sparťanské historie útočník David Výborný. Jeho gól byl nakonec jediný a odšpuntoval sparťanské oslavy. Zkušený útočník se ve zbytku kariéry stal legendou Sparty, národního týmu i Columbusu, kde prožil velmi úspěšné období v NHL. V roce 2022 byl pak zvolen novým členem Klubu legend.

2002 - Ondřej Kratěna (4. finále, Vítkovice - Sparta 1:4)

Bitvy se Vsetínem se staly ozdobou přechodu milénií, a jelikož jsme v roce 2001 padli ve finále, chuť jsme si spravili o rok později. S výrazným náskokem na druhý Zlín jsme coby vítěz základní části přešli po šesti zápasech přes Třinec a Slavii zdolali v nejrychlejším možném čase - tedy 3:0 na zápasy. Ve finále nás čekaly, stejně jako o devět let dříve, hokejisté Vítkovic. Historie se však opakovala, rozuzlení přineslo čtvrté finále, v němž Ondřej Kratěna v 16. minutě zvyšoval na 2:0. Vzhledem ke konečnému vítězství 4:1 se tak jednalo o vítěznou branku dvougólového střelce, který však podobně vydařené finále nezažil rozhodně naposledy.

2006 - Jakub Langhammer (6. finále, Sparta - Slavia 3:0)

Těžká sezona se sladkým koncem. Ještě před posledním kolem neměli sparťané jistotu play-off, ke které potřebovali porazit Slavii. Závěrečné utkání jsme doma zvládli, ale nikdo netušil, že to není zdaleka poslední bitva o Prahu. Vývoj play-off po vyřazení Zlína a Znojma nabídl první ryze pražské finále, v němž jsme jednou brali výhru na Slavii a dvěma triumfy se dostali do trháku.

I přes porážku v páté bitvě sledovala vyprodaná Sportovní hala parádní šestý zápas, v němž otevřel skóre jednadvacetiletý Jakub Langhammer. Nadějný centr se stal nejmladším zlatým střelcem, který nám o rok později pomohl k obhajobě, načež v roce 2010 odešel. Závěr kariéry strávil v extralize a na Slovensku, kde žije dodnes.

2007 - Ondřej Kratěna (6. finále, Sparta - Pardubice 2:0)

Dé ja vú, jinak finále z roku 2007 nazvat nelze. Když jsme opět po roce vyřadili Zlín a v semifinále zvládli náročnou sérii proti vítězi základní části z Liberce, čekalo nás vůbec první finálové střetnutí s Pardubicemi. Ačkoliv jsme vyhráli první tři zápasy, Východočeši odpověděli dvěma triumfy. V šestém utkání však, stejně jako o pět let dříve, zavelel zejména útočník Ondřej Kratěna. Už ve čtvrté minutě rozradostnil holešovickou arénu poprvé, načež dvě minuty po první přestávce navýšil vedení na konečných 2:0 a podruhé v kariéře zařídil našemu klubu zisk mistrovského titulu.